Ed & Jin came over to visit one Sunday. Menu for the day.. nasi ayam!
Bahan-bahan:
Untuk Nasi & Sup:
2 helai daun pandan (optional)
2 kiub ayam
1 ekor ayam
2 sup bunjut adabi
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kayu manis (optional)
Marjerin
Daun bawang
Daun sup
Untuk perap ayam:
Madu
Kicap
Sos tiram
Serbuk lada putih
Halia
Bawang putih
Kicap:Bawang putih, sos tiram, kicap manis/masin, sup ayam
Sambal: Cili merah, bawang putih, halia, perahan limau, sup ayam
Sayut: Daun salad/timun/tomato
1. Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang. Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam separuh masak.
2. Ayam tadi diperap dgn: halia, bawang putih, madu, sos tiram, kicap manis & pepper.
3. Untuk masak nasi, tumiskan bawang merah, bawang putih, halia & kayu manis dalam marejerin sampai wangi. Kemudian gunakan sup ayam tadi (variation + daun pandan if tak pakai kayu manis). Bila mendidih tambah garam & kacau supaya rata. Lepas nasi dah masak, kacau lagi supaya mixed.
4. Roast ayam @ 375F for 20 minutes, then 300F for another 10 minutes.
5. Untuk kuah sup, tumbuk bawang putih, bawang besar & ketuk halia. Tumis sampai naik bau. Kemudian tambah air, sup bunjut &kiun ayam , garam & gula secukup rasa. Bila mendidih, tutup api & masukkan daun bawang & daun sup.
6. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan kicap manis, kicap masin, sos tiram dan sedikit sup ayam tadi.
7. Untuk sos cili, blend cili merah, bawang putih & halia, bersama garam, gula, perahan limau & sup ayam tadi.
No comments:
Post a Comment